25. syys, 2022

Asiakkaat ympärilläni

Poikkitieteen ammattilaisena pääsee terveydenhuollossa sellaiselle näköalapaikalle, josta moni ei voi edes uneksia. Totuus on tarua pirstaloidumpaa. Siksi, että jokainen asiakas muodostaa omat lainalaisuutensa. Parantumisen paradigmoja ei voi plagioida eikä yleistävälle kielelle ole kääntäjää näissä maailmoissa. Jokaisen kohdalla toipumisen ja parantumisen tarinat luodaan uudelleen. Avaamme asiakkaalle huoneemme oven, kuitenkin me astumme sisään asiakkaan maailmaan. Kohtaaminen tapahtuu asiakkaan viisiulotteisen todellisuuden reunoilla, rajoilla ja rajamaastoissa. Siellä missä suurin ongelma on. Emme pelasta henkiä, elämän kyllä.

On olemassa ihmisiä, jotka kokevat itsensä sairaaksi, vaikka mitään kudosvauriota ei ole. On olemassa ihmisiä, jotka kokevat olonsa kipeäksi ja sairaaksi kudosvaurioineen. Ja, on olemassa sairaita ja kipeitä ihmisiä, joiden raajat on amputoitu. Ihmisiä, jotka sairastavat parantumatonta tautia tietäen, että he kuolevat. Ja silti he kokevat itsensä terveemmäksi kuin koskaan. Parantuminen, toipuminen, tervehtyminen on enemmän kuin fysiologisten muuttujien summa. Se on pää-asia. 

Kyse on muutoksesta. Mutta minkä muutoksesta ja suhteessa mihin. Kaikki muuttuu ja se on pysyvää. Siksi häiriötilaa ei kannata erottaa kokijastaan. Häiriötilalle emme useinkaan voi tehdä mitään, mutta reaktioon voimme vaikuttaa. Paljonkin. On tärkeää miettiä miten reagoimme muutokseen. Jos taistelemme muutosvirtaa vastaan kiivaasti, uuvumme. Jos annamme virran viedä mukanaan, saatamme kulkeutua vieraille saarille, pimeisiin saleihin ja soittoruokaloihin. Miten hyödyntää virtaa ja olla tuulen viemää? Työ tekijäänsä opettaa. Kiitos Sinulle arvoisa Asiakas. Sinä teet tästä työstä tekemisen arvoista ja seikkailun joka päivä.

Jaa tämä sivu