Mitä yhtäläistä on karusellilla ja sisäkorvalla?

Sitä, että molemmat aiheuttavat pyörivän tunteen. Ne eroavat kuitenkin siten, että toinen on hauskaa, toinen ei. Eli, kiertääkö kuin karusellissa? Pyöriikö maailma ja huone vinhalla vauhdilla, yllättäen? Pelottavatko nämä oireet Sinua? Käyt selkämakuulle varovaisesti, ehkäpä varot tavaroiden poimimista lattialta tai kenkien sitomista? Arveluttaako kyljelle kääntyminen tai pään kiertäminen ja sivulle katsominen? Onko lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen maininnut, että voisit kärsiä hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta? Poimi tästä yleisesti käytetty Epleyn manööveri ja voit saada oireet laantumaan nopeastikin.

Pään sisälle sijoittuva sisäkorvan tasapainoelin näyttää jota kuinkin tältä. Monimutkainen vekotin.

Pään sisälle sijoittuva sisäkorvan tasapainoelin näyttää jota kuinkin tältä. Monimutkainen vekotin.

Epleyn manööveri - yleisohjeistus

Epleyn manööveri koostuu eri asennoista, jotka käydään läpi tietyssä järjestyksessä (alla ohjeet kuvina ja videona). Näissä ohjeissa esitettävä Epleyn manööveri toteutuu sillä oletuksella, että kremppa on vasemmassa korvassa. Mikäli kremppasi on oikeassa korvassa, tee käänteisessä järjestyksessä.

Eri asennoissa saattaa ilmetä kiertohuimaus oireita, joten älä säikähdä. Pidä asento sen aikaa kunnes oireet lievittyvät, mutta kuitenkin maksimissaan 30 sekuntia. 

On hyvä tehdä manööveri aluksi kaverin läsnä ollessa. Tee manööveri mieluiten sängyllä tai sohvalla. Toista manööveri 2-3 kertaa. Sitä ei tarvitse tehdä ellei oireita ole. Älä käy makaamaan ja pötköttelemään välittömästi manööverin jälkeen. Istu, seiso tai kävele mielummin. 

Kuvasarjan alapuolella vielä video suoritteesta.

1 asento

Istu sängyllä alaraajat suorana. Kierrä päätäsi noin 45 asteen verran vasemmalle.

2 asento

Käy selkämakuulle säilyttäen pään kierto vasemmalle. Sängylle asetettujen tyynyjen tulee sijoittua niin, että selkämakuulle käydessäsi ne asettuvat yläselkäsi alle, jolloin niskasi taittuu hieman taaksepäin.

3 asento

Kierrä nyt oikealle niin, että pääsi on kiertyneenä keskilinjasta saman verran kuin se oli vasemmalle. Eli semmoisen 45 astetta.

4 asento

Kierry selkämakuulta oikealle kyljelle säilyttäen pään kiertynyt asento ja kallista leukaasi hieman kohti oikeaa olkapäätäsi.

5 asento

Käy kylkimakuulta istumaan sängyn reunalle ja suuntaa katseesi eteenpäin. Puhaltele hetki ja kuulostele oloasi. Lähde liikkeelle rauhallisesti. Mikäli nouset ylös, on hyvä, että kaveri on lähellä huippauksen varalta. Ohimenevä huippaus on ymmärrettävää ja odotettavissa.

Alla vielä video manööveristä.

Epleyn manööveri

Jaa tämä sivu