Särkeekö niskaasi? Ehkäpä myös hartiaasi? Painottuvatko oireesi toispuoleisesti? Tuntuuko oireilu polttelevalta hartiassa? Tuntuuko siltä, että pään ja niskan liikuttaminen on vaivalloista? Jäykkää? Nopeasti liikuttaaminen mahdotonta? Onko oireilu alkanut hiljattain? Sen jälkeen, kun nukuitko kummallisessa asennossa? Tai ehkä horjahdit tai kaaduit? Vai oletko viime aikoina viettänyt aiempaa enemmän aikaa näyttöpäätteen ääressä töissä, gradua tehdessäsi tai pelaillut kavereiden kanssa. Jos nämä kysymykset puhuttelevat, tutustu alla oleviin harjoitteisiin. Apu saattaa olla klikkauksen päässä.
Välilevy aineenvaihdunta perustuu paineen vaihteluun. Voit itse hoitaa välilevyäsi tällä ohjeella. Nojaa kyynärpäihin pöytää vasten, anna pään kiilautua käsiä vasten lysähtäessäsi ja anna niskan venyä. Pidä asento 10-15 sekuntia, toista 10-15 kertaan. Säilytä rento hengitys koko hoidon aikana.
Suorita rauhallisessa tahdissa 10-15 toistoa, 3 sarjaa. Kunkin sarjan välillä 40-60 sekuntia taukoa. Taakse nojatessasi niskassa saa tuntua jännittymistä, reippaastikin. Kipua ei kuitenkaan tulisi juuri tuntua harjoitetta tehdessä. Jälkikäteen sitä vastoin lievää kolotusta saattaa ilmetä.
Mikäli tilanteesi on akuutti ja huomaat harjoitteen provosoivan särkyäsi, tee pienemmällä vastuksella tai pidä vastus vähemmän aikaa. Harjoitteen aikana kipua ei tule esiintyä. Jälkikäteen kipu ja särky saattaa hieman kasvaa 1-3 tunnin ajaksi.
Niskalihasten kivuton harjoittaminen on perusteltua lukuisista eri syistä. Ehkäpä yksi tärkein syistä liittyy siihen, että kipu vähenee ja toimintakyky kohenee verrattain nopeasti. Lisäksi harjoittelu on perusteltua siksi, että hyvin toimivat niskalihakset vähentävät välilevypainetta niskan ja pään asentoa ja liikettä kontrolloidessaan.
Suorita 20-30 toistoa rauhalliseen tahtiin. Toista 2-3 sarjaa.