Tuntuuko siltä, että leuka meinaa mennä sijoiltaan suuta avatessa? Molemmin puoleisesti tai ehkä toispuoleisesti. Lonksahtaako tai kumahteleeko leukasi suuta avatessa ja sulkiessa? Sattuuko leukaan suuta avatessa? Arveluttaako tai arasteletko leuan liikettä? Tuntuuko toisaalta siltä, että pään ja kasvojen alueen lihakset aristelevat? Mikäli tämä kuulostaa tutulta, kannattaa tutustua alla olevien harjoitteiden lisäksi kohdan "Bruxismi" harjoitteisiin, joissa käsitellään temporalis ja masseter nimisiä lihaksia (listan kaksi ylintä harjoitetta).
Kuvassa vasen leukanivel ulkosivulta kuvattuna. Leukanivelen kapselirakenteet ovat tärkeitä leukanivelen tuen kannalta. Ne voivat vaurioitua erinäisten tapaturmaisten iskujen myötä siinä missä arkisten habitustenkin. Esimerkiksi ruuan jauhaminen toispuoleisesti saattaa löysyttää niitä siinä missä alaleuan nojailu kättä vasten.
Leukanivelen instabiliteetissa leukanivelen rullauksen kontrollointi on huonolla tolalla ja heijastuu suun avaamisessa siten, että alaleuka saattaa liukua liiaksi suuta avatessa. Siksi rullauksen kontrolloitu harjoittaminen on tärkeää.
3 sarjaa, 15-20 toistoa, 45-60 s. taukoa sarjojen välillä.
Videolla harjoitetaan lihassäikeitä, jotka kontrolloivat alaleuan liukumista eteenpäin. Harjoite on erinomainen siinä, että se tarjoilee tuntuman kontrolloivaan lihassynergiaan. Pidä jännitys 2-3 sekuntia.
3 sarjaa, 15-20 toistoa, 45-60 s. taukoa sarjojen välillä.
Temporalis lihasten horisontaaliset säikeet ovat tärkeässä asemassa alaleuan etusuuntaisen liukumisen hallinnan kannalta. Harjoite on samankaltainen kuin yllä oleva, mutta lihastyötapa on toiminnallisempi hallinnan kannalta.
3 sarjaa, 15-20 toistoa. Harjoita sektorilla, jossa säilytät hallinnan.